Senaste nytt

[Tveksamt hur mycket live detta blir] En Kristi Himmelsfärdsresa med fokus på resa

jsn

Medlem
Sitter just nu i SAS lounge på ARN T5 och inväntar min första positioneringsflight.

Denna resa bokades redan i Augusti förra året men kommer nu att genomföras :) Fokus är på reseuppleveleserna snarare än turistsaker på de olika destinationerna.

Vi får se hur mycket live detta blir, men jag skall försöka uppdatera iaf en gång om dygnet...

Ett par bilder hittills:

Utsikt
20170525_113257.jpg


Tidig lunch i loungen, idag serveras det nudelsallad och pastrami, samt olika röda och orangea saker till detta.
20170525_113240.jpg


Kaffe och kaka
20170525_114521.jpg


Strax boarding, på återhörande!
 
Flyget till Frankfurt var rejält försenat. Skull avgå 12.55, ungefär 12.20 kommer det upp Delayed until 13.05 så drar mig ner till gaten ungefär 12.45. Då har de anländande passagerarna ännu inte kommit av flygplanet...

Helt full flight i economy, och gatepersonalen verkar ha vissa utmaningar med att flytta runt resenärer för att försöka få en familj (mormor/farmor, mor+far, samt tre små barn) att kunna få sitta tillsammans. Jag hörde inte hela diskussionen men det verkade som en treåring hade satts för sig själv....??

Denna kärra tog mig till Frankfurt.
20170525_124409.jpg


Boarding påbörjades runt kl 13 och gick smidigt. Priority boarding som faktiskt efterlevdes, en mamma med dotter blev ombedda att vänta vid sidan om medans prio boarding pågick. Jag hörde sedan från mamman att hon tyckte att eftersom de satt på första raden bakom gardinen så kunde de gott ha fått gå ombord med de första passagerarna...

När boardingen är klar så blir vi kvar kanske 20 minuter, tydligen pågår/pågick det något cponstruction work på en start och landningsbana på Frankfurt så det var massiva delayer åt båda håll.

Hur som helst, pushback vid ca 13.40, 45 min sena, och sedan snabb start norrut med efterföljande högersväng

Auf wiedersehen Arlanda
20170525_134841.jpg


Au revoir Stockholm
20170525_134906.jpg


Serveringen påbörjas, in kommer mat
20170525_140430.jpg


Och dryck, något Österrikiskt vitt vin. Var ok men inte mer. Bad om två glas då de är så små...
20170525_141236.jpg


Och avslutas med te + Avec
20170525_144430.jpg


20170525_144430.jpg


Inflygning mot Frankfurt påbörjas, och vi landar, fortfarande 45 minuter sena. Blir Apron och buss, visade sig att inge F eller HON ombord på planet, däremot en specialbuss för de som skall till vidare till Venedig.

Bussen tar oss till terminalen där vi släpps av, jag har väl en halvtimme ungefär till mitt nästa flyg om det går i tid, så går in i Senatorloungen för att lätta på trycket. När jag kommer tillbaka därifrån så går jag och frågar loungeperonalen om och hur mycket mitt nästa flyg är försenat.

Hur den diskussionen gick och fortsättning på resan kommer i nästa inlägg, men jag har ett djävligt segt internet juts nu och jag skall ut på stan en vända. To be continued...
 
Detta blir spännande! :) Lufthansas mat i business på flighterna till Stockholm är verkligen inte rejäla, som @JensE säger. Jag förstår inte hur Lufthansa kan servera lika stora portioner på en 2-timmars flight som på 45-minuters flighten, München-Frankfurt.
 
OK, ny eftermiddag, ny stad och nytt hotell -då skall vi se om det här internetet är bättre...

Var var vi? Ja just det, samtalet med lounge-personalen. Det stod "gate open" på monitorerna som jag tolkar som att gaten är bemannad men det är för tidigt att sätta upp gotogate, men lika bra att fråga iaf innan man tar något och dricka. då vet man om det blir en snabbdrink eller om det finns tid för något mer seriöst.

Jag: Hej, om och isf hur försenad är flighten till Marseille?
Loungepersonal: Låt mig kolla
<knappa><knappa><knappa>
Loungepersonal: Menar du den som skall gå om 25 minuter? Den är i tid och håller på och boardar
jag: OK
Loungepersonal: så du behöver gå nu
jag :OK
tystnad
jag: jag går nu
Loungepersonal: Bra. Hejdå. Och där kom första leendet från hennes sida

Vandrade vidare till gaten, var tom så det gick snabbt att komma igenom och det visade sig vara buss till Apron. Bussen väntade ytterligare tio minuter på några andra passagerare innan vi kördes ut till den väntande flygmaskinen. Det visade sig även att vi inte var den första bussen utan det var relativt fullt ombord redan. Tar min plats efter att ha övertygat en fransos om att 2C inte var fönsterplatsen utan gångplatsen.

Dörren stängs, motorerna startas upp och vi taxar ut och startar. Serveringen kommer igång efter en liten stund, och detta är vad som serverades
20170525_164704.jpg


Och som dryck beställde jag två glas vatten och två glas rött. "Oj, det var väldigt vad du var törstig" tyckte serveringspersonalen. "Ja" sa jag :) Fick bara ett glas vin men han lovade att fylla på allteftersom vilket han även gjorde med bravur.
20170525_164728.jpg


I övrigt flöt resan på utan några större problem, det är alltid fascinerande att flyga över alperna
20170525_170341.jpg


20170525_171439.jpg


Vi landar före tid, kommer snabbt igenom passkontrollen även om automaterna inte gillade mitt pass utan jag fick visa det för en människa. Tog bussen in till järnvägsstationen där mitt hotell även låg.
 
Ett par reflektioner från dessa två flyg.

Serveringen bedrevs väldigt olika på de två flygen trots att de är ungefär lika långa, och det var ungefär lika många rader business ombord. ARN-FRA så körde de med två serveringsvagnar, en som tog de första raderna och en som tog de sista raderna. Först ut med maten till alla, sedan vänta lite, sedan ut med dryck till alla och sedan försvann båda vagnarna länge på andra sidan gardinen innan de kom tillbaka för att servera kaffe och te. För länge i mina ögon. Jag vill ha de varma dryckerna och ev avec till efterrätten, pss som jag vill ha måltidsdrycken till måltiden inte avec. Jag får alltså först vänta på att äta maten innan drycken kommer (förutom brödet då som jag trots allt smörar och äter medans det är varmt), och jag får vänta ganska länge på att få äta efterrätten.

På FRA-MRS var det en person som stannade i business class, och denne hämtade bricka för bricka och serverade en person åt gången, inkl att servera måltidsdryck innan han gick vidare till nästa person. Vidare uppehöll sig denna person hela tiden i business delen så han kunde serva vidare hela tiden som det behövdes.

Jag tycker betydligt bättre om den senare varianten, speciellt när glasen är så små som de är på Lufthansa. På Sas får du en flaska vin (eller två om du ber om det) och den räcker till iaf två glas, men har man små glas så blir det ännu viktigare att vara närvarande hela tiden.
 
  • Gilla
Reactions: Gus
Framme i Marseille ckeckade jag in på hotellet, Holiday Inn Express mitt emot järnvägsstationen. Ett helt ok hotell, fräscht rum som var riktigt stort, fräscht badrum. En lite lustig sak var att det var samma dörr som gick till mellan toalettdelen och badrummet som mellan badrummet och själva rummet.

Jag skulle definitivt bo här igen, frukost ingick i priset, som sagt rent och fräscht och rymligt. Enda nackdelen var att det hade inte AC så rummet var inte jättekallt på kvällen. Jag hade rum högst upp, kan tänka mig att rum längre ner var svalare. Samt om man låter förhänget hänga kvar framför fönstret, men jag vill ha in ljus och kunna titta ut.

20170526_094254.jpg


20170525_185710.jpg


20170525_185725.jpg


20170525_185945.jpg


20170525_185738.jpg


20170525_185748.jpg
 
Last edited:
Lite bilder från Marseille
20170525_203834.jpg


20170525_205154.jpg


20170525_205246.jpg


20170525_211657.jpg


20170525_211949.jpg


20170526_094404.jpg


Och till middag fick det bli en fisk trots att jag egentligen är en köttmänniska. Men är man alldeles vid medelhavet så är man...
20170525_221741.jpg

Den var riktigt god!

Men det här var ju bara positioneringsdelen av resan, det är nu som den verkligen börjar! Dock hinner jag inte skriva mer just nu utan jag skall ut på stan en vända. Förhoppningsvis får jag tid att skriva mer snart :)
 
Återigen ny eftermiddag, ny stad (denna gång i nytt land) och nytt hotell -då skall vi se hur det här internetet fungerar...

Efter Check-out från hotellet gick jag tvärs över gatan till järnvägsstationen, nu skulle det äntligen bli av!
20170526_091638.jpg


Jag är ute på min tågåkarresa, första benet blir TGV från Marseille till Paris. Har aldrig åkt snabbtåg i Europa (SJ 2k resp 3k räknas inte in i denna kategori), men nu :D

Detta är det tåg som tar mig till Paris på lite drygt tre timmar.
20170526_094612.jpg


20170526_095006.jpg


Det var två eller tre stopp under första 45 minuterna, men efter Avignon var det non-stop till Paris, i stort sett hela tiden i full fart.

Jag hade fått en plats på nedre däck när jag bokade biljetten, och den salongen gick i lite mörkare färger
20170526_095522.jpg


Benutrymmet får helt klart godkänt
20170526_100044.jpg


Dock vill jag gärna sitta lite högre upp för att få en bättre utsikt, så när konduktören kom förbi så frågade jag om jag fick flytta upp en våning. Det var inga problem, så jag tog mina väskor gick.

På övre däck var det ljusare nyanser i inredningen.
20170526_102159.jpg


20170526_103431.jpg


Så hur upplevde jag nu TGV? Riktigt jäkla bra! Tyst och slammerfritt, bra med plats och lebensraum och utrymme för det personliga egot! JAg hade inte beställt någon mat till platsen jag satt vid, och jag tror inte det går att göra, vilket hade varit gott och mysigt. Men annars var det en mycket trevlig upplevelse.

Jag kände verkligen att det gick fort, det småkittlade på rätt ställe i magen i början av resan, och jag satt med ett småleende på läpparna i stort sett hela vägen in till Paris. Den här upplevelsen gillade jag!

(Landskapsbilder kommer eventuellt i ett uppföljningsinlägg när jag kommit hem, även Frankrike kan vara väldigt vackert men upplänken är alldeles för skakig för att jag skall klara av att lägga upp dem nu.)
 
Toppen